top of page
Zoeken

HRRRRRR.......

Yvette Ben Salem, 8 December 2022Irritatie

De #kernkwadranten .. Ik had ze deze week zelf even nodig om eens te kijken naar een allergische reactie die ik had op een bepaalde situatie/ bepaald gedrag. Want ja.. je kunt nog zoveel trainingen doen, of zelf geven, je wordt gewoon alsnog continu getriggerd.


Erbij blijven

De kunst zit hem in het erkennen en ervaren van irritatie of triggers. “Erbij blijven" in plaats van toe te geven aan de drang om te vluchten-vechten-bevriezen-pleasen. Check bij jezelf… ik vind dit super irritant! Poeh, even nadenken over wat hier nu gebeurt voordat ik reageer. Heb compassie met jezelf, normaliseer dat iets je irriteert of raakt. Stel jezelf vragen als "wat gebeurt hier nou? Waar komt dat vandaan?". Een mooie tool om je hierbij te helpen is het kernkwaliteitenmodel van Daniel Ofman.


Kwaliteiten

Wat kan ik al heel goed. Hier ben je onbetwistbaar heel sterk in en iedereen ziet dat ook. Je hoort dit vaak en dit is ook erg belangrijk voor je. Hier zitten ook vaak je kernwaarden, dat wat voor jou het allerbelangrijkste is. Als vertrouwen voor jou heel belangrijk is, is "betrouwbaar zijn" hoogstwaarschijnlijk een kwaliteit waar je over beschikt.


Valkuil

Wat is de valkuil van die kwaliteit? Waar kan je kwaliteit onder druk in doorschieten. Als je heel beleefd bent is de valkuil allicht dat anderen je als vaag ervaren. Of als je een doorzetter bent is een valkuil allicht ongeduld. Als je heel georganiseerd bent kan je valkuil zijn dat je weinig flexibel bent. Ben je heel creatief kan je bijvoorbeeld doorschieten in een gebrek aan focus.


Uitdaging

Wat heb je te leren? Waar zit nog de groei? Wat zou je beter kunnen doen zodat je meer balans krijgt? Bijvoorbeeld duidelijker communiceren, meer je gevoel benoemen, beter luisteren, meer vertrouwen in mensen, eerst nadenken voordat je reageert.


Allergie

Je ervaart dit gedrag of deze eigenschap van de ander als een trigger. Op dit gedrag ga je aan. Het is waarschijnlijk het tegenovergestelde van jouw kwaliteit. Als jouw kwaliteit bijvoorbeeld beleefdheid is, dan ga je aan op onbeschofte mensen. Als gedrevenheid je kracht is ga je aan op mensen die lui zijn. Als je enorm sterk bent in organiseren, erger je je waarschijnlijk snel aan mensen die alles op gevoel doen. Je allergie is ongewild en vaak onbewust iets wat ook in jou zit. Perceptie (dat wat jij waarneemt) is projectie, ofwel dat wat je herkent in de ander bestaat ook in jou.


Let's do this!

Vul deze kernkwadranten eens in voor jezelf, er zijn online allerlei instructiefilmpjes te vinden om je hierbij te begeleiden.Nodig je partner of vrienden uit om dit te bespreken of ga uit je comfort zone en bespreek het open en eerlijk met degene die jou triggert! Welke kwaliteiten ziet men bij jou? Hou hierbij in je achterhoofd dat niet iedereen zit te springen om zelfreflectie en accepteer dat een ieder hierin zijn eigen proces en tempo heeft.


Persoonlijk leiderschap

Door elkaars kwadranten te analyseren en te bespreken kun je enorm veel over jezelf en van elkaar leren. Dit aangaan is lef tonen en mijn inziens de kern van het hebben en demonstreren van persoonlijk leiderschap. Wees nieuwsgierig, welke kwaliteit schuilt er achter het gedrag van de ander dat jou triggert? Als je de focus van de irritatie verschuift naar de goede intentie en kwaliteit van de ander word je vanzelf milder en wordt de trigger rustiger. Dat is groei.


Nu jij! Laat me weten hoe het ging, vind ik leuk.


Liefs,

YvetteOp alle teksten op mijn website rust auteursrecht, © 2022 Yvette Ben Salem. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken. De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, research, mijn NLP opleiding, ervaringen en opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ instantie.58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page