_edited.jpg
Mediation

Soms kom je er, ondanks alle inspanning, samen niet meer uit. Of je voelt dat de situatie mogelijk kan gaan escaleren.

Alle gesprekken lopen uit op ruzie of vlucht/vecht/bevries gedrag. Ieder is bezig met een strategie om zijn eigen hachje te beschermen. Op het moment dat je visie op de situatie vertroebelt is door emoties, de voorgeschiedenis en gevoelens kom je niet tot een oplossing die goed is voor beide partijen. Zolang dit speelt zijn er alleen maar verliezers. Vaak leiden leidinggevende, partners, kinderen, collega's en de mensen om de situatie heen enorm onder de spanning die een onopgelost conflict met zich meebrengt.

Zolang er mensen zijn, zijn er conflicten. Het is normaal en hoort bij onze natuur. Stoppen met het veroordelen van het feit dat het je niet lukt om er samen uit te komen is al een mooie eerste stap! Het is helemaal okay om soms hulp in te schakelen. Simpelweg erkennen dat het niet lukt is de eerste en meest krachtigste stap naar een oplossing. 

In conflicten herkennen we 4 niveaus:

1. Er speelt iets, maar het is nog niet echt uitgesproken, het woekert

2. Er is sprake van een probleem, situatie

3. Er is sprake van een strijd, beide partijen willen gelijk hebben

4. Er is sprake van oorlog, gesprekken zijn niet meer mogelijk, het is de dood of de gladiolen!

Wees er op tijd bij!

In fase 1 en 2 spreekt men van pre-mediation, een preventieve vorm waarbij je voorkomt dat het escaleert naar de hogere niveaus.

Bij fase 3 is mediation gewenst om verdere escalatie tot een rechtszaak te voorkomen. Hierin is de relatie goed houden een belangrijk component.

Bij fase 4 is er vaak sprake van een rechtzaak. De relatie is onbelangrijk en het gaat alleen nog om wie er gelijk heeft.

Als gecertificeerd MFN Mediator begeleid ik het gesprek. Dit kan op de werkvloer zijn, maar ook binnen jouw gezin/huwelijk/familie/buurt of andere relatie. Een neutrale plek heeft de voorkeur zodat een ieder zich op zijn gemak voelt. Belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde mediatie zijn altijd de bereidheid, toewijding en inspanning van beide partijen om tot een oplossing te komen waarbij je GELUK verkiest boven GELIJK. 

In mijn rol als getraind mediator ben ik neutraal wat inhoudt dat ik geen belang heb bij de uitkomst. Een mediator oefent geen invloed uit op de uitkomst maar maakt het mogelijk dat de partijen met elkaar in gesprek gaan. Doel is wederzijds begrip te creëren, zodat jullie (de partijen) zelf met een oplossing komen. Mediation gesprekken zijn 100% vertrouwelijk, bij aanvang wordt er een geheimhouding getekend. Ik werk volgens de gedragsregels van het MFN