top of page
Zoeken

Doe ik het goed genoeg?

Bijgewerkt op: 8 dec. 2022

Yvette Ben Salem, 22 Januari 2022The biggest disease affecting humanity : 'I am not enough'
- Marisa Peer

Hoge eisen stellen aan jezelf, perfectionistisch zijn, moeilijk om hulp kunnen vragen, moeilijk kunnen begrenzen, te sterk betrokken zijn bij werk, je niet gewaardeerd of snel afgewezen voelen, negatief of bescheiden zijn over je eigen prestaties... Allemaal persoonlijkheidskenmerken die kunnen leiden tot uitputting en stress.


Prestatiedruk

Velen van ons hebben allemaal erg hoge verwachtingen van onszelf en anderen. Sommige verwachtingen hebben we ingefluisterd gekregen tijdens onze opvoeding, sommige komen voort uit druk in de omgeving. Wanneer doe je het goed genoeg? Wie legt die prestatiedruk op jou? Waarschijnlijk doe je dat grotendeels vooral zelf.


Goed genoeg

Hoe zou het voelen als je kunt zeggen 'ik doe het goed'? Ik ben genoeg. Ik doe genoeg.. Direct steekt er de twijfel in van een soort van onrustig geloof dat we nooit lekker op onze lauweren mogen rusten en het eeuwige streven naar nog meer en nog beter loslaten. Want wat zou er dan gebeuren? Waar ben je bang voor als je de teugels wat meer laat vieren? Dan loopt alles in de soep, dan komt er niks van de grond, dan gaat alles mis, worden deadlines niet gehaald, komt er niks terecht van mijn kinderen, dan ontstaat er misschien wel schaarste en nog erger: stel dat men mij lui vindt? Schaamte, faalangst en angst schuilen vaak achter het over presteren.


De hele dag zijn we bezig met het draaiende houden van ons gezin, een goede ouder zijn, ons huishouden op orde hebben, we willen op werk presteren en een fijne collega zijn, we willen fit en gezond blijven, er leuk uitzien, ons ontwikkelen, leuke dingen doen, een mooie auto hebben, vriendschappen onderhouden, dinertjes organiseren, aandacht hebben voor de mensen die we liefhebben.


Overlevingsstand

Dit alles draaiende houden kost energie. Wat als je soms voelt dat je die energie gewoonweg niet hebt en dat je alles doet vanuit een soort van overlevingsdrive. Wat als dit alles je niet echt vreugde of tevredenheid brengt? Wat als je altijd het gevoel hebt dat je tekort schiet op een aantal fronten? Dat je altijd een inhaalslag te maken hebt en 3-0 achter staat?


Dit is allemaal niks nieuws. Er is al veel aandacht voor dit fenomeen. Men gaat aan de slag met het strepen van verplichtingen, een betere balans zoeken tussen werk en privé, mindfullness beoefenen, coaching, het stellen van grenzen, verwachtingen verlagen, benoemen wat je dwars zit... Allemaal oplossingen die zullen leiden tot meer rust in je hoofd.


Maar wat doen we met de onderliggende, diepgewortelde oorzaak van waar die eeuwige drang tot perfectie vandaan komt? De overtuiging dat je niet genoeg bent.


In veel gevallen kun je, door deze onderliggende negatieve overtuiging aan te pakken, al zoveel meer ruimte gaan creëren voor jezelf. Nogmaals: je strengste criticus ben je vaak zelf.


Leren genieten

Hoe fijn zou het zijn als je dat kan aanpakken en kan oplossen? Hoe relaxed zou het zijn als je niet meer continu die innerlijke stem hebt die alles in twijfel trekt? Hoeveel energie zou je krijgen van het vertrouwen dat je het goed doet, dat je genoeg bent, dat je er mag zijn, dat je talenten hebt, dat je je krachten kent, dat je ruimte in mag gaan nemen, dat je de moeite waard bent, dat je mag gaan genieten en dat je dit ook zo durft uit te dragen?


Ik kan jou ondersteunen om uit deze vicieuze cirkel te stappen. Wissel twijfel in voor vertrouwen en weten dat het goed genoeg is zodat je tot bloei kunt komen en kunt gaan genieten in plaats van puur overleven.


Neem contact met mij op voor een gratis intake gesprek en zet de eerste stap naar verandering!


Hartelijke groet,

Yvette

Op alle teksten op mijn website rust auteursrecht, © 2022 Yvette Ben Salem. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken. De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, research, mijn NLP opleiding, ervaringen en opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ instantie.

193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page