top of page
Zoeken

No one here gets.. out alive

Bijgewerkt op: 8 dec. 2022

Yvette Ben Salem, 14 Februari 2022

Lizard King

Een opruiende, onheilspellende ritmische beat, de frontman van de Doors, adonis Jim Morrison brult "no one here gets out alive' door de microfoon. De melancholische, psychedelische, hypnotiserende performance is fascinerend. De immer beschonken Jim was altijd op zoek naar provocatie, choqueren, confronteren, mot, gedoe.... Hij werd aanbeden door zijn fans. Hij kreeg een cult status en als een soort van goeroe volgde iedereen hem in zijn sinistere wereld. Keer op keer werd zijn buitensporige gedrag beloond met applaus en adoratie, wat voeding werd om zichzelf helemaal te identificeren met het alter ego 'The Lizard King' dat hij zelf had gecreëerd.


Jim was, voor hij een ster werd, een zeer verlegen, hoog begaafde, zachte, beleefde, rustige jongen die van filosofie, literatuur en poëzie hield. Zijn eerste optredens gaf hij met zijn rug gekeerd naar het publiek. Hij begon te drinken om zijn verlegenheid de baas te worden en te kunnen transformeren in het door zijn publiek zo geliefde ongeremde podiumbeest.


Zoektocht

Chaos werd zijn nieuwe beste vriend, die hem aan de hand nam en leidde naar zelfdestructie, een reis die in Parijs eindigde in een tragische dood toen Jim pas 27 jaar oud was. Hij vluchtte naar Parijs om te ontkomen aan het door hem zelf gecreëerde masker dat hem diep ongelukkig maakte omdat hij diep van binnen niet meer de Lizard King wou zijn. Het begon te wringen en het voelde als niet authentiek en hij was op zoek naar wie hij was onder het masker.


I see myself as an intelligent, sensitive human, with the soul of a clown which forces me to blow it at the most important moments.
Jim Morrison

Alter Ego

De tragische geschiedenis van deze getalenteerde, intrigerende man is een extreem voorbeeld maar wel een mooie metafoor voor dat waar we zelf als mens tegenaan kunnen lopen. De alter ego's die we creëren op bijvoorbeeld werk of om aansluiting te vinden bij bepaalde sociale groepen of om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van een geliefde of ouder.


De manier waarop we onszelf verliezen en uiteindelijk gaan identificeren met iets wat we in essentie niet zijn. De angst die er is dat we geen aansluiting meer vinden op het moment dat we het toneelstuk niet meer willen en kunnen spelen, ons lichaam haalt ons hierin namelijk ten alle tijden in en geeft steeds hevigere signalen af.


Overlevingsmechanisme

Iedereen heeft een rugzak met pijn, teleurstellingen, verdriet uit het verleden. Degene die als kind pijn hebben moeten verdragen en geen ouder hadden die emotioneel de capaciteit had om ons hierin te begeleiden en te ondersteunen ontwikkelen vaak ook een alter ego. Als de pijn te groot wordt om te dragen beschermen we onszelf en leren we onszelf aan ons te vermannen en durven niet meer kwetsbaar te zijn omdat er gevaar dreigt . Deze vorm van overleven is op dat moment noodzakelijk maar vaak niet meer handig in ons volwassen leven. En toch zijn we hier dusdanig op getraind dat het door onszelf gecreëerde overlevingsmechanisme nog steeds actief blijft. Het is een oude, trouwe bekende vriend geworden die we ook graag bij ons willen houden. Het dient niet meer, sterker nog het blokkeert ons om tot bloei te komen en geluk en rust te vinden en zorgt vaak voor onaangename emoties in situaties die voor een ander niet dezelfde heftige gevoelens oproept.


Rust

Het zachter maken van deze heftige emoties kan door middel van diverse, simpele doeltreffende methodes. Het is een reis waarbij het startpunt de oorsprong van de pijn is met als eindbestemming een rustigere geest waarin je thuis kunt zijn en rust kunt gaan ervaren.


Jij hebt alles al in je om zelf die rust te gaan creëren, ik heb de kennis en kunde in huis om je helpen om jou handvatten en tools te geven om dit te bereiken. Neem contact met mij op als je klaar bent om je oude vriend, die je geluk boycot, los te laten.


Hartelijke groet,

Yvette
Op alle teksten op mijn website rust auteursrecht, © 2022 Yvette Ben Salem. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken. De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, research, mijn NLP opleiding, ervaringen en opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ instantie.
63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page