top of page

​EXTERN VERTROUWENSPERSOON

Een veilige werkplek voor jouw werknemers 

​

Vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen

​

Volgens de arbeidsomstandighedenwet is een ongewenste omgangsvorm een psychosociale arbeidsbelasting, ofwel een PSA. PSA staat voor pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld. Je kunt het ook samenvatten als 'gedrag dat een medewerker als onprettig ervaart', iemand voelt zich verkeerd bejegend. Dit kan per persoon verschillen, iedereen ervaart een voorgeval anders. 

​

Als werkgever heb je de wettelijke verplichting een veilige werkplek te bieden voor jouw werknemers. Vanaf 50 werknemers dient de werkgever ervoor te zorgen dat men zich kan richten tot een vertrouwenspersoon.

​

Op het moment dat een werknemer iets meemaakt en niet goed weet hoe hij het bespreekbaar kan maken met de desbetreffende collega zelf, kan hij terecht bij de vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon is gebonden aan geheimhouding waardoor er in een veilige, vertrouwelijke omgeving kan worden gesproken over wat er speelt. De gesprekken zijn informeel, wat betekent dat er op geen enkele manier verslag wordt gelegd of wordt gerapporteerd. De vertrouwenspersoon luistert vooral en denkt mee in mogelijkheden, de regie blijft echter ten alle tijden bij de medewerker zelf.

​

Gesprekken vinden altijd op een externe, prettige locatie plaats om de anonimiteit van de melder te waarborgen.

​

Naast het beschikbaar zijn voor meldingen van de medewerkers heeft de vertrouwenspersoon ook een (neutrale, anonieme, algemene) signalerende en adviserende rol die zich op het management richt. Wat heb jij als werkgever te doen om ervoor te zorgen dat je aan je plicht een veilige werkomgeving te bieden voldoet? Wat speelt er binnen jouw organisatie? Wat ga jij eraan doen om te voorkomen dat er misstanden ontstaan?

 

Hierin kijken we naar het gedrag van de leiders van jouw organisatie. Gedrag stuurt gedrag, wat draag je uit? Hoe duidelijk wordt er gecommuniceerd? Welke cultuur heerst er binnen jouw organisatie? Wat vindt men normaal en is dat daadwerkelijk ook normaal?

​

​

Je kunt er als werkgever voor kiezen om iemand intern aan te stellen als vertrouwenspersoon. Belangenverstrengelingen liggen echter op de loer waardoor een externe partij altijd aanvullend aan te raden is.

​

Ik werk als zelfstandige, externe gecertificeerde vertrouwenspersoon. Mijn missie is bijdragen aan meer werkgeluk op de werkvloer. Deze missie draag ik uit als coach, gecertificeerd mediator en (NLP) trainer. Deze kennis en vaardigheden neem ik mee in mijn rol als vertrouwenspersoon.

 

Mijn basisovertuiging is dat een ieder alles al in zich heeft om tot oplossingen te komen, soms is het fijn als iemand even meekijkt en de juiste vragen stelt om tot nieuwe inzichten of mogelijkheden te komen. Het stimuleren van autonomie, persoonlijk leiderschap, assertiviteit en zelfredzaamheid is voor mij een prioriteit.

 

Ik heb een warme, integere, toegankelijke, open persoonlijkheid waardoor men zich veilig voelt om te kunnen delen. De titel alleen geeft je niet direct toegang tot deze connectie, dat doe je mijn inziens door altijd te doen wat je zegt. Vertrouwen is een breed begrip wat nooit vanzelfsprekend is.

​

Ben jij op zoek naar een extern vertrouwenspersoon? Neem dan contact op via onderstaande knop om vrijblijvend kennis te maken.

​

Ik spreek vloeiend Nederlands, Frans en Engels.

 

Yvette0004_edited_edited.jpg
bottom of page