top of page
Zoeken

Eudaimonia- εὐδαιμονία

Yvette Ben Salem, 17 November 2021


Onlangs luisterde ik een podcast (Kukuru met Mark Tuitert) en in dit gesprek kwam het woord 'eudaimonia' voorbij gefietst. Dat woord fascineerde mij, ik ging op zoek naar de exacte betekenis: 'eu' is Grieks voor goed en 'daimon' betekent ziel, God of geest. Als je je verder verdiept in het woord 'daimon' of 'daimona' is het een goedwillend wezen. Toch lijkt het woord ook weer op 'demon' wat verwijst naar een kwaadwillende geest. In sommige omschrijvingen wordt er verwezen naar het woord om de 2 polariteiten van de mens aan te duiden, de pure zuivere kant en de duistere kant.


Eudaimonia betekent gelukzaligheid en het begrip was onderdeel van de leer van Aristoteles (deugdethiek- filosofie rondom de vraagstelling 'hoe te leven'). Deze gelukzaligheid wordt verkregen door het maken van verstandige keuzes op basis van ethiek, moraliteit en deugdzaamheid (in overeenstemming met algemeen aanvaarde waarden) en het steeds vinden van een goede balans hierin.


Eudaimonistisch welzijn heeft betrekking op geluk, tevredenheid, verkregen door autonomie, zelfbewustzijn en het gevoel van betekenis te zijn. Dat laatste omdat Aristoteles de overtuiging had dat ieder mens de behoefte had een doel na te streven (telos). Het is een vorm van gelukkig zijn dat men verkrijgt door niet materialistische zaken, het komt van binnenuit.


Dit in tegenstelling tot "hedonistisch welzijn". Dit omschrijft een kortstondig geluksgevoel, verkregen door de voldoening van een gezellig feest, een lekkere bitterbal, een goed glas wijn, een nieuwe jurk, een goed potje seks, etc.. Genot van buitenaf dat snel voldoening geeft. Klinkt ook goed, maar ik denk dat ik al wel begrijp waarom Aristoteles toch meer aanstuurde op de duurzame vorm van geluk die van binnenuit komt en altijd beschikbaar is.


Mooi, good point Aristoteles, maar hoe doen we dat dan? Vrij vertaald vanuit diverse bronnen en aangevuld met wat eigen interpretatie heb ik hieronder de 6 hoofdlijnen opgesomd.


Autonomie

Je bent in staat jezelf goedkeuring te geven. Je neemt zelfstandig besluiten gebaseerd op je normen en waarden, je beschikt over een duidelijk zelfinzicht wat deze voor jou zijn. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid, persoonlijk leiderschap, brengt vrijheid van keuze. Je geeft zelf richting aan je leven. Dit alles leidt tot een intrinsieke motivatie omdat de reden waarom je doet wat je doet vanuit jezelf komt en niet is opgelegd door een ander.


Meesterschap over de eigen omgeving

Je bent in staat om de omringende levensomstandigheden te kiezen of te veranderen door fysieke of mentale handelingen en je beschikt over het vermogen om gebeurtenissen te controleren. Je hebt de leiding over jouw leefomstandigheden en draagt zorgt dat deze voor jou prettig zijn. Je zorgt hierin voor jezelf en je eigen behoeften.


Positieve relaties

Je bent loyaal en gul in je vriendschappen en in de liefde. Je zorgt voor elkaar, hebt empathie, durft kwetsbaar te zijn, stimuleert elkaar om te groeien. Je maakt plezier samen, je hebt vrienden die je bewondert en je inspireren, die je nieuwe dingen leren en je stimuleren nieuwe inzichten op te doen door hun standpunt en wereldbeeld te begrijpen. Je neemt initiatieven, doet aardige dingen zonder dat het gevraagd wordt en benoemt dit nooit om een soort van emotionele bankrekening te creëren. Je durft om hulp te vragen en aan te geven wat je nodig hebt. Je hebt een diepe verbinding met de belangrijke mensen in je leven.


Persoonlijke groei

Doordat je je bewust bent van je zwaktes en over zelfreflectie beschikt, werk je aan je verbeterpunten. Je bent er dagelijks mee bezig een betere versie van jezelf te zijn. Je ontwikkelt je voortdurend.


Zelfacceptatie

Tevreden zijn met jezelf. Zelfacceptatie hangt niet af van prestaties, titels of materiële zaken. Je hebt vertrouwen in je eigen kunnen, je bent je bewust van je sterktes en zwaktes. Je laat je ware gezicht zien, je kent jezelf. Je bent trouw aan je ziel, je draagt en erkent je verleden en durft kwetsbaar te zijn. Je doet je niet anders voor dan je bent, dit leidt namelijk tot stress en ongelukkigheid.


Betekenis in het leven

Je hebt een duidelijk doel voor ogen dat verbonden is met datgene doen waar je kracht en talent ligt en dat wat je plezier geeft. Je weet waar je naartoe wilt. Dit heeft betrekking op zowel kleine dagelijkse doelen en grotere doelen die je nastreeft. Dit nastreven en eventueel behalen van doelstellingen geeft betekenis en voldoening dat weer bijdraagt aan een duurzaam geluksgevoel . De doelen die je nastreeft zijn geen externe maar intrinsieke ambities.


Ofwel, een mooie methode om te evalueren of de goede zaken in jouw leven aanwezig zijn.

Dit alles heeft weer veel raakvlakken met o.a. de logische niveaus en persoonlijke waarden binnen NLP (neuro linguïstisch programmeren). Deze methodes geven inzicht in het niveau in je leven waar het wringt. Als een bepaald doel of streven maar niet van de grond komt of je langdurig een gevoel van onvrede of onrust ervaart.


Heb jij een terugkerende uitdaging waar je niet uitkomt en wil je hierbij hulp om te onderzoeken aan welke knoppen je kunt draaien? Neem dan gerust contact met mij op, ik kijk graag met je mee!


Hartelijke groet,

Yvette Ben Salem#eudaimonia #bewustwording #coaching #nlpcoaching #persoonlijkleiderschap #mindset #doelgerichtheid #kukuru #stoïcijnsefilosofie


Boekentips die op dit onderwerp aansluiten:

Drive, Train je stoïcijnse mindset door Mark Tuitert


Bronnen: Wikipedia, Encyclo, Ryan Martela, Handbook of Eudaiwell-being.


Op alle teksten op mijn website rust auteursrecht, © 2021 Yvette Ben Salem. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken. De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, research in de vernoemde bronnen, mijn NLP opleiding, ervaringen en persoonlijke opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ instantie.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page