Gij zal gezond en gelukkig zijn. Nu!
Bijgewerkt op: 8 dec. 2022
Yvette Ben Salem, 15 Januari 2022

Voor degene die het is ontgaan: er heerst een pandemie. Daar zijn heel veel mensen de hele dag heel druk mee bezig. Op tv komen regelmatig deskundigen en gezondheidsgoeroes voorbij die de blaam onder andere bij de mensen met een ongezonde levensstijl leggen. Zo ook onze afgetreden zorgminister met blauwe slangenleren schoenen die de Nederlanders opriep gezonder te leven. Mensen met overgewicht of zwakke gezondheid zouden veel zieker worden dan degene met een gezonde leefstijl en dito BMI.
Kom potverdorrie eens van de bank
De luie kroket-verorberende zondaars in onze samenleving worden ook belerend aangesproken door fitte mannen met hippe baarden en een sixpack verkregen dankzij hun dagelijkse zelf kastijdende sportregime en het benutten van uniek niet voorverpakt macrobiotische voedsel. Ze moeten maar eens van de bank komen en in beweging komen en doorzettingsvermogen tonen. Potverdorrie. Het zou zo goed zijn als zij gaan sporten, gezonder gaan eten en ze moeten ook een positievere mindset hebben. NU! Zo. Probleem opgelost toch?
Shaming
Ik chargeer de boel een beetje en kan mij best voorstellen dat mensen met lichamelijke aandoeningen als resultaat van een ongezonde leefstijl inderdaad eerder op de IC terecht zullen komen. Ik heb daar geen cijfers van en ben ook te lui om dat uit te zoeken, iets wat de belerende man met hippe baard nooit overkomt, maar het zou zomaar waar kunnen zijn. Het zou inderdaad fijn zijn voor alle mensen om lekker fit, immer gemotiveerd en gelukkig te zijn. Waar ik mij aan stoor is dat deze groep aan de schandpaal wordt genageld. Ik ben van mening dat deze vorm van 'shamen' de mensen bij wie er sprake is van bijvoorbeeld overeten de situatie alleen maar verergert.
Verslaving is elk gedrag of middel dat een persoon gebruikt om op korte termijn pijn te verlichten, maar dat op lange termijn tot negatieve gevolgen leidt en dat ondanks deze nefaste impact toch niet wordt afgezworen door de gebruiker.
Dr Gabor Maté
In onze maatschappij kampen veel mensen met verslavingen. Over het algemeen wordt verslaafd gedrag afgekeurd, die mensen hebben geen ruggengraat. Je moet maar gewoon aan de bak en er iets aan doen. Er zijn toch allerlei oplossingen voor? Ga gewoon op een koolhydraatarm dieet, ga sporten, stop gewoon met roken, stop een stuk nicotine kauwgom in je snavel en plak een nicotinepleister op je voorhoofd.
Voor verslavingen zoals alcohol, drugs, en gok of seks verslavingen worden sneller meer professionele hulptroepen ingeschakeld omdat de nefaste impact veel beter merkbaar is. Daarvoor zijn binnen onze samenleving genoeg instanties waarbij je terecht kunt voor ondersteuning.
Inzicht
Wat ik probeer aan te geven is dat mensen die een ogenschijnlijk minder ernstige verslaving hebben aan eten, roken, obsessief sporten of overmatig shoppen ook hulp nodig hebben. Veroordelen maakt het alleen maar erger en ondersteund het gevoel van 'niet voldoen' en 'niet genoeg zijn', wat alleen maar leidt tot meer overmatig eten. We hebben allemaal wel eens een veroordelende mening, dat komt mede door onze neuro associatieve conditioneringen. Niemand is feilloos, maar inzicht krijgen in wat de weerslag is van het veroordelen is al een mooie stap.
Waarom grijpen zoveel onder ons naar allerlei genotsmiddelen om even het gelukshormoon aan te maken? Sommige mensen maken niet alle neurologische stofjes die tot intrinsieke motivatie of een geluksgevoel leiden, zoals o.a. serotonine, aan. Is er een onderliggende medische of psychische reden? Wat is de achterliggende oorzaak? Wat willen ze/we liever niet voelen? Wanneer is dat begonnen?
Negatieve overtuigingen
Vaak liggen er negatieve overtuigingen achter het willen wegstoppen van gevoel. Die negatieve overtuigingen kunnen weer een gevolg zijn van een traumatische, ingrijpende ervaringen. Bewegen, gezonder eten en leven zijn fundamenteel bij aan het terug in balans brengen van lichaam en geest, maar de eerste stap ligt bij het identificeren van de onderliggende oorzaken.
Shift from asking “What's wrong with you?” to “What happened to you?”
- Dr Bruce D Perry -
Uit het boek : 'What happened to you?'
Ook ik heb niet alle wijsheid en kennis in pacht omtrent deze onderwerpen en complexe problematieken. Mijn intentie met dit stukje is louter te trachten meer compassie en empathie te vragen voor mensen die worstelen met zelfdestructieve gewoontes.
Hartelijke groet,
Yvette
#bewustwording #coaching #nlpcoaching #compassie #verslaving

Op alle teksten op mijn website rust auteursrecht, © 2022 Yvette Ben Salem. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken. De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, research, mijn NLP opleiding, ervaringen en opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ instantie.