top of page
Zoeken

Curlingmoeder

Bijgewerkt op: 8 dec. 2022

Yvette Ben Salem, 6 Januari 2022Kortsluiting

Op het moment dat ik mijn oudste zoon in mijn armen kreeg voelde ik een oerkracht opkomen. Dit is mijn kind en ik zal hem altijd beschermen, wist ik direct. Regelmatig sloeg mijn beschermende moederinstinct aan. Bij een arts die een prik gaf bij het consultatiebureau, een strenge leidster op het kinderdagverblijf of bij een peuter die mijn kind beet. De woede steeg dan naar mijn brein en legde mijn neocortex tijdelijk even offline.


Toen mijn kids naar school gingen stond ik regelmatig op het schoolplein als een leraar of lerares de tere zieltjes van mijn kinderen had gekwetst. Ik bemoeide me regelmatig met onenigheden met vriendjes en had de neiging alles voor ze op te lossen.


Taxi bedrijf

Tegenwoordig heb je de term 'curling ouders', bedacht door de Deense psycholoog Bent Hougaard. Dit zijn ouders die fungeren als taxi bedrijf, achter ze aan rennen met vergeten lunch en gymtassen, ze overladen met spullen, alles voor ze opruimen en oplossen, hun huiswerk voor ze maken, à la carte voor ze koken, hun gedrag goedpraten, zaken voor ze doen die ze eigenlijk prima zelf kunnen en alles moet ten allen tijde leuk en gezellig zijn. Hmm... guilty on all charges.


De consequenties van al dit vertroetelende ouderschap kunnen zich uiten in kids die moeite hebben met het zelf oplossen van problemen, ongemakkelijke situaties en inspanning vermijden, slecht kunnen begrenzen, zich verwend en respectloos gedragen, veel aandacht opeisen en denken dat ze het middelpunt van de wereld zijn, weinig creativiteit en dromen hebben, geen verantwoordelijkheid nemen en de ander vaak de schuld geven.


Zelfredzaamheid

Ikzelf dacht altijd dat dit vertroetelende en beschermende gedrag liefhebbend was, ik voelde mij belangrijk en nodig. Ik deed het met de beste intenties, toch? Of deed ik het vooral vanuit mijn eigen behoeftes en angsten? Ik kreeg hier meer inzicht in, vond een coach, en begon er steeds meer op te vertrouwen dat mijn kinderen het ook zelf prima konden regelen. Het leven is vallen en opstaan en dat kunnen ze prima zelf aan zonder dat je overal een kussentje onder hoeft te leggen. Tegenslag stimuleert veerkracht, creativiteit en biedt nieuwe inzichten. Als je niet meer alles aan het opvangen bent komt er meer rust en ben je meer bewust aanwezig voor je kinderen als er wel begeleiding of bijsturing nodig is. Soms verval ik nog in mijn oude curlingmoeder gewoontes, maar ik weet nu dat ik ze daar op den duur geen gunst mee bewijs.

“Real protection means teaching children to manage on their own and not shielding them from every hazard.”
- Dr Wendy Mogel -

Het over beschermende gedrag van ouders wordt vaak gedreven door hun eigen angsten. Dit in gaan zien en met jezelf aan de slag gaan brengt jou meer rust en jouw kind de ruimte om zich te ontwikkelen tot een zelfredzame volwassene.


Herken jij je in dit verhaal? Vind je het moeilijk de teugels te laten vieren? Los je ook veel op voor jouw kind? In mijn rol als coach en mede-ouder kijk ik graag met je mee wat hierachter schuil gaat. Ik nodig je van harte uit contact met mij op te nemen voor een kosteloos intake gesprek.


Hartelijke groet,

Yvette


Volg me op instagram voor dagelijkse inspiratie!
Op alle teksten op mijn website rust auteursrecht, © 2022 Yvette Ben Salem. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken. De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, research, mijn NLP opleiding, ervaringen en opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ instantie.


Illustratie: https://www.freepik.com/vectors/background">Background vector created by pikisuperstar - www.freepik.com</a>


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page