top of page
Zoeken

Ben ik zo of doe ik zo?

Yvette Ben Salem, 26 December 2021




Sarcasme, ik houd er van... En toch is het niet iets dat bijdraagt aan een positieve, zuivere communicatie. Je geeft gemengde signalen af en plaatst een opmerking verhult als een grap. Achter een grap zit vaak een kern van waarheid. Vaak is sarcasme een manier om iemand te laten weten dat je het ergens niet mee eens bent, je probeert een punt te maken of bent ergens onzeker over en probeert op deze manier dat te verbergen. Je voelt je gepasseerd, aangevallen, machteloos, geïrriteerd of gefrustreerd.


“I've noticed that when people are joking they're usually dead serious"
- Jim Morrison -


Een van de oorzaken van een burnout is volgens Albert Sonnevelt (www.albertsonnevelt.nl) dat je een leven een leugen is. Het gedrag dat je laat zien komt niet overeen met wat je zegt, voelt, doet of denkt. Je hebt een goedbetaalde baan die je geen plezier geeft maar wel een dik salaris. Je doet elke dag wat er van je verwacht wordt door anderen zonder dat je er zelf echt zin in hebt. Je zegt dat het goed gaat met je terwijl je je enorm eenzaam voelt. Je zit in een relatie maar voelt al heel lang niks meer voor je partner maar je blijft voor de kinderen. Je zegt tegen je baas dat je de taak aankan terwijl je geen idee hebt hoe je het aan moeten pakken. Je zit met je familie aan tafel en doet alsof je het gezellig vindt terwijl je je door hen vaak afgewezen voelt. Je staat een heel kerstdiner voor te bereiden terwijl je er helemaal geen zin in hebt en vindt dat een ander het ook wel eens mag doen. Je zegt 'ja' tegen een uitnodiging om te gaan eten met een ex-collega terwijl je weet dat die persoon alleen over zichzelf praat en je energie weg zal stromen. Kortom, er is een incongruentie tussen je gedrag, je woorden en dat wat je daadwerkelijk voelt en denkt.


Waarom doen we dit eigenlijk? We willen onszelf beschermen voor afwijzing, schaarsheid, conflict, weerstand, de ander teleurstellen en allicht verliezen, voor oude onopgeloste trauma's of pijn.... De lijst is lang. Ergens creëren we een personage om echt doorvoelen en erkennen uit de weg te gaan. De intentie is positief, ons brein wil ons ten aller tijde beschermen tegen ongemak en onveiligheid. Incongruent zijn kost veel energie. Als je dit lange tijd vol moet houden brand je op. Mensen in je omgeving voelen dat er iets niet klopt en stellen vragen of gaan je juist uit de weg. Je gaat het voelen in je lijf, vermoeidheid, vage klachten, hoofdpijnen, onrust, verdriet... Als je dit negeert zal je lijf je vanzelf een keer stil leggen zodat je er wel iets mee moet. Als je een pijnlijke kies negeert en er niks aan doet komt er vanzelf een moment dat je toch echt wel naar de tandarts gaat.


Door je bewust te worden van de signalen, die je al die tijd hebt genegeerd, maak je een start deze situatie om te keren. Echt gaan luisteren naar je gevoel zonder toevlucht te zoeken in afleiding middels eten, Netflix, overmatig sporten, shoppen, drinken etc. Stel jezelf allerlei vragen, er zijn vele boeken om je hierbij te helpen. Heb je nog oud zeer waar je iets mee mag? Waar ben ik bang voor? Wat wil ik echt? Wat heb ik nodig? Waar word ik blij van? Wie wil ik graag zijn in deze wereld? Wat is belangrijk voor mij? Wat zijn mijn grenzen? Hoe communiceer ik die? Bewaak ik die wel? Wanneer was ik voor het laatst echt gelukkig? Waarom doe ik wat ik doe? Waar heb ik dit geleerd? Wil ik dit zelf wel? Is dit van mij?


Je hoeft echt niet de hele dag te gaan zitten broeden op een kussen in een ongemakkelijke kleermakerszit al roerend in een Tibetaanse klankschaal om dit te bereiken. Check meerdere malen per dag wat er in je omgaat en sta er even echt bij stil, sluit je ogen even en keer naar binnen. Oefen in je communicatie met anderen om vanuit je gevoel te antwoorden, neem even de tijd alvorens je vanuit de automatische piloot een maatschappelijk correct antwoord produceert. Check even hoe je lijf voelt, let even op je ademhaling, ben je bewust van je omgeving.

Als wat je denkt, zegt en doet hetzelfde zijn, ervaar je volledige vrijheid, liefde en vervulling.
– Gandhi-

Op het moment dat je steeds meer gaat ontdekken wat je echt wilt kunnen er ook allerlei uitdagingen op je pad komen. Je komt misschien tot de conclusie dat bepaalde relaties, functies en levensstijlen niet meer bij je passen. Je hoeft niet direct alles om te gooien, gun jezelf tijd om dat rustig aan verder te onderzoeken. Maak van zelfontwikkeling niet ook weer een wedstrijd, iets wat ik vaak zie gebeuren. Keur jezelf niet af als je weer even teruggrijpt naar je oude gewoontes, toon compassie en begrip, je hebt dit zoveel jaren zo gedaan dus het is niet gek dat het vallen en opstaan is. In sommige situaties is het ook prima om nog even vanuit de zelf beschermende tactiek te reageren, dan kies je er bewust voor. Als je een grap maakt, controleer even of je hiermee jezelf of een ander potentieel kleineert, kwetst, of pijn doet.


Zoek hulp die bij jou past om deze weg verder te bewandelen, mijns inziens is dit een levenslange zoektocht zonder eind bestemming, het wordt alleen steeds makkelijker. Praat erover met je vrienden, zoek een coach, lees boeken over dit onderwerp, schrijf je in voor een cursus, doe eens een familie opstelling, bekijk online video's, luister podcasts, er zijn zoveel hulpbronnen beschikbaar!


Schroom niet om mij te benaderen als ik jou mag begeleiden op deze mooie weg!



Hartelijke groet,

Yvette





Instagram voor dagelijkse reminders en goede vragen: https://www.instagram.com/yvette.ben.salem.coaching/


Boekentips: "Gezonde grenzen" -Nedra Tawwab, "Ontdek je passie" -Albert Sonnevelt, "Master your Mindset" -Michael Pilarczyk, "Wanneer je lichaam nee zegt" -Gabor Maté



Foto: Koolshooters -Pexels




Op alle teksten op mijn website rust auteursrecht, © 2021 Yvette Ben Salem. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken. De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, mijn NLP opleiding, ervaringen, en opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ instantie.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page